Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. Ayrıca, son bir haftada 424 bin 156 zararlı internet adresine 282 milyon erişim isteği engellendi. Bu gelişmeler, Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki önemli adımlarını göstermektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) hakkında bilgi verdi. USOM, siber güvenliği geliştirmek ve siber tehditleri önlemek amacıyla önemli çalışmalar yürütmektedir. Uraloğlu, “USOM yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyor.” dedi.
USOM’un siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyon sağlama konularında kritik bir görev üstlendiğini belirten Uraloğlu, “Siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler ve tehdit istihbaratı ile kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetler sunulmaktadır.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, USOM bünyesinde sürdürülen çalışmalar sayesinde Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşların tehditlere karşı uyarıldığını vurguladı. Zararlı bağlantıların tespit edilmesi sonrasında altyapı seviyesinde erişim engellendiğini belirten Uraloğlu, “Bu sayede internet kullanıcılarına yönelik saldırıların önüne geçiyoruz.” dedi.
USOM’un 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ifade eden Uraloğlu, “Son bir haftada 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi.” şeklinde ekledi.
Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisi ile 64 bin 115 oltalama saldırısının engellendiğini açıkladı. USOM’un geliştirdiği bu teknoloji, dolandırıcılık amaçlı saldırılara karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturuyor. Uraloğlu, “7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını” belirtti.
Bu tür önlemler, siber güvenlik alanında Türkiye’nin uluslararası standartlara ulaşmasına katkı sağlamaktadır. Uraloğlu, “USOM bünyesinde 2 bin 317 SOME ekibi ve 7 bin 981 uzman personel ile ülkemizin siber sahasını koruyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, USOM’un 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirtti. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını ifade eden Uraloğlu, “2024 yılında 15 bin 330 siber güvenlik açıklığı tespit edilerek ilgili kurumlar bilgilendirildi.” şeklinde konuştu.
Bu sürekli izleme ve tarama faaliyetleri, Türkiye’nin siber güvenlik altyapısını güçlendirmektedir. Uraloğlu, “Yerli ve milli yazılımlar ile ulusal siber güvenlikte önemli katkılar sağlıyoruz.” dedi.
Uraloğlu, Kasırga projesi ile haftalık 130 tarama yapıldığını ve 285 farklı portun zafiyet taramasının gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu projeler, siber olaylara müdahale noktasında yerli ve milli yazılımların önemini ortaya koymaktadır.
Uraloğlu, “İnternete açık kaynaklara ilişkin zafiyet taraması faaliyetleri, ulusal güvenlik için kritik öneme sahiptir.” dedi. Bu tür projeler, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yeteneklerini artırmaktadır.