Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yenikent'e kadar uzanacak Başkentray Banliyö Hattı Projesi'nin detaylarını açıkladı. Proje, 600 bini aşan nüfusu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacak. Ayrıca, Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınacak.
Uraloğlu, projenin Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Proje, hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşüm sağlayacak. Uraloğlu, "Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacağız" dedi.
Proje, toplamda 16 bin 17 metre uzunluğunda bir güzergah inşa edilmesini kapsıyor. Sincan’dan başlayıp Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattı bulunuyor. Uraloğlu, "Projemiz tamamlandığında Başkentray Banliyö Hattını Sincan İstasyonu üzerinden 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Yenikent'e entegre edeceğiz" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte Yenikent’in hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir toplu taşımayla metropol sistemine bağlanacağını vurguladı. Ayrıca, Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınacağı bilgisini verdi.
Uraloğlu, projenin altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı işlerinde ise yüzde 44 oranında ilerleme kaydedildiğini belirtti. Proje kapsamında inşa edilen 11 adet aç-kapa tünelindeki işlerin yüzde 99’unun tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, toplam 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün inşasında yüzde 88’lik bir orana ulaşıldığını aktardı.
Uraloğlu, "Şu anda sahada 268 personelimiz ve 127 makinemizle 7/24 aralıksız çalışıyoruz" dedi. Proje genelinde yaklaşık yüzde 90 oranında bir fiziki ilerleme kaydedildiğini belirten Uraloğlu, altyapı ve üstyapı işlerinin bu yılın 3. çeyreğinde tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.
Uraloğlu, demiryollarının Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden bir devlet politikası haline getirildiğini vurguladı. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğuna, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklenerek 13 bin 919 kilometreye yükseltildi.
Uraloğlu, mevcut demiryolu ağını 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesinin gündemlerinde olduğunu ifade etti.
Uraloğlu, projenin sadece ulaşım kapasitesini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacağını belirtti. Karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı. Proje, hem Yenikent bölgesindeki vatandaşlara hızlı ve konforlu bir toplu taşıma imkânı sunacak hem de Kazan Soda tesislerinin lojistik kapasitesini artıracak.
Uraloğlu, "Ülkemiz adına çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştüreceğiz" diyerek projenin önemine dikkat çekti. Bu projeyle birlikte Türkiye’nin uluslararası pazarlara erişiminin hızlanacağına inandığını ifade etti.