Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu’nda Türkiye’nin ulaşım vizyonunu anlattı. Etkinlik, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Bakan Uraloğlu, genç mühendis adaylarına gelecekteki projeleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Türkiye’nin mega projeleri ile ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını detaylandırdı. Gençlerin geleceğin teminatı olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, “Sizin buradan mezun olup belirli görevlere geldiğiniz zaman ülkemize, coğrafyamıza ve bütün dünyaya çok güzel hizmetler yapacağınıza canı gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, genç mühendislerin rolü ve önemi üzerinde durdu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun jeostratejik önemine dikkat çekti. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesindeki yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde yer alıyor. Bu durum, Türkiye’nin ticaret ve ulaşım açısından stratejik bir konumda olduğunu gösteriyor.
Uraloğlu, “Türkiye bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezinde.” diyerek bu koridoru güçlendirmeyi planladıklarını belirtti. Bu bağlamda, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki rolü ve potansiyeli üzerinde durdu.
Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştığını açıkladı. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğunun yaklaşık 69 bin kilometre olduğunu belirtti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ulaşım altyapısının güçlendiğini gösteriyor.
Demiryolu projeleri hakkında da bilgi veren Uraloğlu, Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı bulunduğunu vurguladı. Yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını belirtti. Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ulaşım ağının daha da gelişeceği öngörülüyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 351 noktaya uçtuğunu kaydetti. Havalimanı sayısının 58’e çıktığını belirtti. 2003 yılında 34 milyon yolcu taşırken, bugün 230 milyon yolcuyu taşıyabiliyoruz.
Denizcilikte ise 217 liman olduğunu ve 532 milyon ton yük elleçlendiğini vurguladı. Uraloğlu, tersane sayısının 37’den 85’e çıkarıldığını ifade etti. Bu gelişmeler, Türkiye’nin ulaştırma sektöründeki büyümesini ve gelişimini göstermektedir.
Bakan Uraloğlu, 2035’de satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördü. Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 208 bin civarına ulaştığını belirtti. Ayrıca, şarj istasyonlarının sayısının da arttığını ifade etti.
Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Otonom sürüşe gidecek olan bir sürecin altyapısının birkaç yıl içerisinde hayata geçirileceğini vurguladı. Bu hedefler, Türkiye’nin ulaşım alanındaki yenilikçi yaklaşımını göstermektedir.