Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA'nın Avrupa'ya uzanan ağına bağlanacak Kalkınma Yolu Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Proje, bölgesel bağlantısallığı güçlendirecek ve ticari ilişkileri iyileştirecek. Uraloğlu, Türkiye'nin köprü görevi gördüğünü vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tahran'da düzenlenen Avrupa Kafkasya Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyonu 17. Yıllık Toplantısı'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, "Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, ihtiyaç duyulan bağlantısallığın sağlanmasında ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem teşkil ettiğini ifade etti. "Bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme ve potansiyel kalkınma getirileri sağlama konusunda ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır" dedi.
Uraloğlu, TRACECA'nın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu açıdan bakıldığında TRACECA'nın ve TRACECA çerçevesinde yapacağımız işlerin öneminin her geçen gün arttığını söylemek istiyorum" açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, Türkiye'nin ulaştırma koridorlarına büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Hem bölgesel hem de bölgelerarası bağlantısallıkta köprü görevi gören bir ülke konumundayız" dedi. Son 23 yılda yapılan yatırımların büyüklüğüne dikkat çekti.
Uraloğlu, "Bu yüzden Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının öneminin farkında olarak ülkemizde gerek altyapı gerekse işletme anlamında önemli yatırımlarımız ve çalışmalarımız devam etmektedir" şeklinde konuştu.
Uraloğlu, gelen yüklerin Avrupa’ya devamını planladıklarını aktararak, "Bir yandan da demiryollarıyla kesintisiz bağlantılar kurulmasına çok önem veriyoruz" dedi. Bu bağlamda, Kalkınma Yolu Projesinin önemine vurgu yaptı.
"Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır" diye ekledi.
Uraloğlu, ulaştırma koridorlarını oluştururken multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına da önem verilmesi gerektiğini belirtti. "Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır" dedi.
Uraloğlu, TRACECA'nın sağlayacağı uluslararası diyaloğun önemine dikkat çekerek, "Rekabetçi bir yaklaşım içerisinde değil birlikte yürüme yaklaşımı içerisinde hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin Özbekistan ile birlikte karayolu geçiş belgelerinin elektronik ortamda teati edilmesini sağladığını belirtti. "Bu e-permit sistemini diğer birçok ülke ile de kullanmaya yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir" dedi.
Uraloğlu, TRACECA'nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade etti.