Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ticari sürücüler için 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Türkiye, uluslararası karayolu taşımacılığında önemli adımlar atıyor. Bakan Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, uluslararası taşımacılıkta Türkiye’nin rolünü vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yaptığını belirtti. “Bu ülkelerden 28’i ile ikili veya transit taşımaları serbestleştirdik. Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı da 1,7 milyonu aştı.” dedi. Bu açıklamalar, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta ne kadar etkin olduğunu gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, küreselleşen dünyada ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmanın temel taşlarından biri olduğunu ifade etti. “Ulaştırma koridorları kıtalar arası bağların güçlenmesini sağlıyor.” açıklamasında bulundu. Bu bağlamda, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte güçlü bir aktör olma hedefi de vurgulandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirtti. “Bu konumumuzu güçlendirecek projelerle Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. Bu projeler, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıktaki rolünü daha da güçlendirecek.
Zengezur Koridoru ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Uraloğlu, “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz.” dedi. Bu projeler, Türkiye’nin uluslararası taşımacılık ağını genişletecek ve yük taşımacılığında verimliliği artıracaktır.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin de önemine dikkat çekti. “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz bu proje ile seyahat sürelerini ciddi şekilde azaltmış olacağız.” ifadesi, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıktaki hedeflerini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de sürücü temini konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtti. “69 yaşına kadar önümüzdeki senede de tekrar gerekli işlemlerin yapılmasının olurunu verdik.” dedi. Bu durum, ticari sürücülerin iş gücüne katılımını artıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ulaşım sektöründeki dönüşümün önemine vurgu yapan Uraloğlu, “2024 yılı, denizcilik sektörümüz açısından önemli projelere imza attığımız bir yıl olacak.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin denizcilik alanındaki hedefleri, uluslararası taşımacılıktaki rolünü güçlendirecektir.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’nın ulaşım sektöründe büyük dönüşümlere sahne olacağını vurguladı. “Daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz.” dedi. Bu hedefler, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta daha etkin bir rol oynamasını sağlayacaktır.
Ulaşım sektörünün çevreye olan etkilerini azaltmaya büyük önem verildiği de belirtildi. “Yeni ulaşım ve altyapı projelerimizde, çevre hassasiyetine, daha az karbon emisyonuna yönelik planlarımızı projelerimize uyarlıyoruz.” ifadesi, Türkiye’nin sürdürülebilir bir gelecek için attığı adımları göstermektedir.