Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin TBM makinasının hizmete başladığını duyurdu. Proje, seyahat süresini 5 dakikaya indirecek ve yıllık 2,1 milyar lira tasarruf sağlayacak.
Bakan Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin karayollarında tünel açma makinesi TBM’in ilk kez kullanıldığı proje olduğunu belirtti. “Makinamız, İzmir YHT hattı T-1 Tüneli ve Avrasya Tüneli’nden sonra 13,65 metrelik çapı ile Türkiye’deki en büyük 3. TBM’dir” dedi. Bu proje, Türkiye'nin ulaşım altyapısına önemli katkılar sağlayacak.
Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafyasının zengin çeşitliliğe sahip olduğunu, ancak dağlık arazilerin inşaat sektörü için zorluklar oluşturduğunu ifade etti. “Zemin etütlerinin daha detaylı yapılması, patlatma ve kazı işlerinin daha titizlikle yürütülmesi, projelerin maliyetini artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Sarıyer-Kilyos Tüneli, tamamlandığında İstanbul'un ulaşım ağını güçlendirecek. Uraloğlu, “Proje ile seyahat süresi 35 dakikadan 5 dakikaya inecek” dedi. Bu durum, hem zamandan hem de akaryakıttan tasarruf sağlayacak. Yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf hedefleniyor.
Uraloğlu, “İstanbul’un kuzeyinde yer alan mahallelerde yaşayanlar tüneller üzerinden İstanbul’un merkez bölgelerine kolaylıkla erişebilecektir” ifadesini kullandı. Bu sayede, yaz turizmi faaliyetleri de canlanacaktır.
Tünelin yapımına 2022 yılı Mayıs ayında başlandığını hatırlatan Uraloğlu, “Projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 kilometredir” dedi. Sarıyer Çayırbaşı Tüneli çıkışından başlayarak KMO Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı’nda son bulacak olan proje, toplamda 14 kilometre olarak inşa ediliyor.
Uraloğlu, tünelin yapımında hem Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) hem de TBM yöntemlerinin kullanılacağını belirtti. “Tünelimizin yüzde 62’sinin TBM ile yapılmasını planladık” dedi.
Proje tamamlandığında, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu 32 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlanacağı ifade edildi. Uraloğlu, “Böylece zamandan 1,7 milyar lira, akaryakıttan 400 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edeceğiz” dedi.
Uraloğlu, “Bu tünel, sadece iki noktayı bir araya getirmekle kalmayacak, aynı zamanda İstanbul'un ve ülkemizin ulaşım ağını güçlendirecek” şeklinde konuştu. Proje, Türkiye'nin mühendislik alanındaki başarılarını da gözler önüne seriyor.