Şam Havalimanı’nda yürütülen yenileme çalışmaları, güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi ve hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumu ile devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler paylaştı. Havalimanında, X-ray cihazları ve sıvı patlayıcı kontrol cihazlarının kurulumları tamamlandı. Ayrıca, 3 adet Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracı onarılarak hizmete sunuldu.
Bakan Uraloğlu, 13 yıl süren Suriye İç Savaşı’nda hasar gören havalimanının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti. Şam Havalimanı’nda uçuşların emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için toplam 113 araç, cihaz ve sistemin sevk edildiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladıklarını kaydetti. “Haberleşme sistemlerini Şam Kule’de kullanmaya başladık.” dedi. Ayrıca, X-ray cihazları ve iz dedektörlerinin kurulumunu da gerçekleştirdiklerini belirtti.
Uraloğlu, 3 adet Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracının onarılarak hizmete verildiğini ifade etti. Bu araçların, acil durumlara karşı havalimanının müdahale kapasitesini artırdığı vurgulandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin hava seyrüsefer sistemlerinden güvenlik altyapısına kadar tüm kritik alanlarda destek verdiğini kaydetti. “Şam Havalimanı’nın kontrol mekanizmaları büyük ölçüde zarar görmüş durumda.” diyerek, uçuş güvenliğini artırmak için iki yeni alıcı-verici telsiz sistemi kurduklarını belirtti.
Havalimanında güvenliğin en büyük önceliklerden biri olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Türkiye’nin gönderdiği ekipmanlarla güvenlik seviyesinin yükseltildiğini ifade etti. X-ray ve patlayıcı iz dedektörü gibi cihazların montajı devam ediyor.
Bakan Uraloğlu, havalimanında yapılan çalışmalar kapsamında Şam Kule’deki telsizlerin ses kayıt cihazlarına entegrasyonunun tamamlandığını ifade etti. Aktif durumda olmayan NDB cihazının onarılması ile ilgili de bilgi verdi.
“Hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladık. Haberleşme sistemleri test edilerek kullanılmaya başlandı.” diyerek, güvenlik ve iletişim sistemlerinin önemine dikkat çekti.
Uraloğlu, Türkiye’den gönderilen yerli üretim Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele araçlarının havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdiğini belirtti. Eğitimlerin büyük ölçüde tamamlandığını ifade etti.
“Gönderilen yedek parça ve araç aküleri ile 3 adet ARFF aracı onarılarak hizmete verildi.” diyerek, havalimanı altyapısının modernizasyonu için teknik ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.