Aydınlık gazetesi, bugün, 'PKK'nın son mevzisi Suriye'nin kuzeyi' manşetiyle çıktı. Gazete, terör örgütü PKK elebaşı Abd ullah Öcalan'ın çağrısının ardından örgüt içindeki ABD/İsrail yanlılarının, Suriye'nin kuzeyini kurtarma telaşına düştüğünü yazdı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede, 'ABD, Suriye'deki PKK/PYD yapılanmasını kullanmak isteyecektir' dedi.
Bu gelişmeler, PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde bir direnme mevzisi inşa etme gayretinde olduğunu gösteriyor. Aydınlık gazetesi, 'Öcalan'ın silah bırakma çağrısı PKK saflarını darmadağın etti. Silah bırakmak isteyenlerle direnenler arasında bölünmeler başladı' ifadelerine yer verdi. Bu durum, PKK'nın son çırpınış mevzisiyle Trump'ın Doğu Akdeniz'e odaklanan stratejisinin buluştuğunu ortaya koyuyor.
Aydınlık gazetesi, PKK'nın silah bırakma sürecinin, Trump'ın stratejileriyle nasıl örtüştüğünü vurguladı. PKK'nın içindeki bölünmeler, Öcalan'ın çağrısının etkisiyle daha da derinleşti. 'Silah bırakmak isteyenlerle direnenler arasında bölünmeler başladı' denildi. Bu durum, PKK'nın Suriye'deki varlığını tehdit eden bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Rubin, PKK'nın silahsızlanmasının mümkün olmadığını öne sürdü. 'Kürtler Türkiye'nin barışına güvenmekle aptallık yapar' diyen Rubin, Öcalan'ın çağrısının iyimserlikle karşılanmaması gerektiğini belirtti. PKK'nın mücadelesinin anlaşılmadığını savunan Rubin, diplomatların ve gazetecilerin ateşkes çağrılarına coşkuyla yaklaşmasının, PKK'nın 40 yıl sonra bile anlaşılmadığını gösterdiğini ifade etti.
Michael Rubin, PKK'nın silahsızlanmasının Suriye’nin kuzeyindeki El Hol kampını korumasız bırakacağını savundu. 'Kürtler, iyi niyetli ama saf diplomatlar kadar aptal değil' diyen Rubin, Erdoğan'ın PKK'dan silah bırakmasını istemediğini belirtti. Yıllar boyunca birçok ateşkes yapıldığını, ancak Erdoğan'ın bir anda değiştiğini ifade etti.
Rubin, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi'nin, Öcalan’ın PKK’yı feshetme çağrısını reddetmekte haklı olduğunu savundu. Türk yetkililerin, Suriye’nin kuzeyindeki yapıyı PKK olarak tanımlamasının doğru olmadığını belirtti. PKK’nın savunduğu sistemin ademimerkeziyetçilik olduğunu öne sürdü.
Rubin, Öcalan’ın felsefesinde hatalar olduğunu ancak ademimerkeziyetçiliğe bağlılığının akıllıca olduğunu ifade etti. 'Öcalan’ın vizyonu Türkleri Erdoğan’ın İslamcı diktatörlüğünden kurtarabilir' dedi. Bu bağlamda, Güney Afrika'daki Pieter Willem Botha'nın dönüşümdeki rolüne dikkat çekti.
Rubin, gerçek barışın Türk ordusunun da sorgulanmasıyla mümkün olabileceğini savundu. 'Türk ordusu PKK’dan çok daha fazla kan dökülmesinden sorumlu' iftirasını atan Rubin, barışın ancak Türkiye'nin kendisiyle ve komşularıyla barış içinde yaşamaya istekli olduğunda geleceğini belirtti. Erdoğan'ın henüz o noktada olmadığını ifade etti.