Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karasu Limanı'nın genişleme projesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Limanın elleçleme kapasitesi 1,5 milyon tondan 4,5 milyon tona yükselecek. Ayrıca konteyner ve Ro-Ro kapasitesi de artırılacak.
Bakan Uraloğlu, Sakarya Karasu Limanı'nda yaptığı incelemelerde, limanın genel kargo elleçleme kapasitesinin artırılacağını duyurdu. Bu kapsamda, konteyner elleçleme kapasitesi 50 bin TEU'dan 150 bin TEU'ya, Ro-Ro kapasitesi ise 75 binden 200 bine yükselecek. Limanın toplam alanı da 130 bin metrekareden 1 milyon metrekareye çıkacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, denizyolu taşımacılığının küresel ticaretteki önemine dikkat çekti. “Bugünün dünyasında küresel mal ticaretinin tonaj bazında yaklaşık yüzde 85’lik bölümü denizyolu aracılığıyla yapılmaktadır.” dedi. 2023 yılında dünya deniz ticaretinin 12,3 milyar ton seviyesine ulaştığını belirtti.
Türkiye’nin dış ticaret hacminin de büyük bir kısmının denizyolu ile taşındığını ifade eden Uraloğlu, “2023 yılındaki dış ticaret hacminin yüzde 87,5’i denizyolu ile taşınmıştır.” şeklinde konuştu. Bu durum, deniz taşımacılığının stratejik önemini artırmaktadır.
Karasu Limanı'nın genişleme projesi ile ilgili olarak Bakan Uraloğlu, ÇED çalışmalarının başladığını duyurdu. Limanın elleçleme kapasitesinin artırılması, Türkiye'nin deniz ticaretindeki rekabet gücünü artıracak. “Gerek ulaşım altyapıları gerekse liman elleçleme kapasitesinin arttırımı ile ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz.” dedi.
Genişleme çalışmaları tamamlandığında, Karasu Limanı'nın genel kargo elleçleme kapasitesi 1,5 milyon tondan 4,5 milyon tona çıkacak. Ayrıca, konteyner elleçleme kapasitesi 50 bin TEU'dan 150 bin TEU'ya, Ro-Ro kapasitesi ise 75 binden 200 bine yükselecek.
Karasu Limanı, Türkiye'nin önemli limanlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Limanın, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini azaltması ve taşıma maliyetlerini düşürmesi beklenmektedir. Uraloğlu, “Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Düzce, Bolu, Zonguldak illerindeki sanayi bölgelerine direkt olarak hitap ediyor.” ifadelerini kullandı.
Karasu Limanı'nın Ege ve Akdeniz bölgelerine de hitap etmesi, Türkiye'nin ihracat potansiyelini artırmaktadır. Limanın genişleme projesi, bu stratejik konumun daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
Bakan Uraloğlu, 2023 yılında limanlarda elleçlenen yük miktarının 521 milyon tona ulaştığını belirtti. 2002 yılında bu rakam 190 milyon tondu. Konteyner hacminin de 6,5 kat artarak 12,6 milyon TEU'ya ulaştığı ifade edildi.
Karasu Limanı'nda 2024 yılı Ocak ayından bu yana 1,3 milyon ton yük elleçlendi. Uraloğlu, “Karasu Limanı ile Romanya Köstence limanı arasında Ro-Pax faaliyetlerine de başlanmıştır.” bilgisini paylaştı.
Uraloğlu, Karasu Limanı'nın genişleme projesinin yanı sıra, 2025 yılı itibarıyla yeni seferlerin eklenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. “Köstence’de yolcu gümrüğünün açılması ile birlikte ticari yolculara da hizmet verilmesini planlıyoruz.” dedi.
Bu gelişmeler, Türkiye'nin deniz taşımacılığındaki rekabet gücünü artıracak ve limanın stratejik önemini pekiştirecektir. Karasu Limanı'nın genişleme projesi, Türkiye'nin deniz ticaretinde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.