Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için 1.004 kilometre daha metro hattına ihtiyaç olduğunu belirtti. Mega projelerle İstanbul'un raylı sistem uzunluğu 394,5 kilometreye çıkacak. Uraloğlu, İstanbul'daki mevcut ulaşım altyapısının yetersiz olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım sorununu yüzeyden çözmenin mümkün olmadığını ifade etti. “Dünyanın önde gelen metropollerinde olduğu gibi, İstanbul’da da daha fazla metro hattıyla ulaşımın büyük oranda yerin altına inmesi lazım.” dedi. İstanbul’un 16 milyonluk nüfusuyla birlikte, 5 milyon 800 bin motorlu kara taşıtının bulunduğunu belirtti.
Uraloğlu, İstanbul’daki araç sayısının Ankara, İzmir ve Bursa’nın toplamındaki araç sayısından fazla olduğunu vurguladı. “İstanbul’dan bahsederken elbette mega ulaşım projelerinden bahsediyor olacağız.” ifadesini kullandı. Bu durum, İstanbul’un ulaşım altyapısının geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım altyapısına son 22 yılda 1 trilyon 206 milyar lira yatırım yapıldığını açıkladı. “Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı gibi projelerle İstanbul’u modern bir ulaşım altyapısına kavuşturduk.” dedi. Bu projelerin, İstanbulluların yaşam kalitesini artırdığına dikkat çekti.
İstanbul’daki bölünmüş yol uzunluğunun 795 kilometreye çıkarıldığını belirten Uraloğlu, köprü ve tünel sayısının artırıldığını ifade etti. “İstanbul’da 932 metre uzunluğunda sadece 3 tünel vardı, biz 12 tünel daha yaparak 22 bin 406 metreye çıkardık.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, İstanbul’un raylı sistem uzunluğunu 394,5 kilometreye çıkarmak için 600 kilometre daha metro hattı yapılması gerektiğini belirtti. “Bunun şimdiden çok iyi planlanması lazım.” dedi. İstanbul’un ulaşım sorununu çözmek için yer altı ulaşım ağlarına yapılacak yatırımların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
İstanbul’da yapımını tamamladıkları metro hattı uzunluğunun 161,8 kilometre olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Asrın projesi Marmaray ve diğer metro hatlarıyla İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattık.” dedi.
Bakan Uraloğlu, İstanbul’un geleceği için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. “İstanbul'un ulaşım geleceğine dair vizyonumuzu paylaşacak, yeni fikirler üretecek ve birlikte bir yol haritası çizeceğiz.” dedi. Bu projelerin, sürdürülebilir ulaşım politikalarını belirlemede önemli referans kaynakları olacağına inandığını ifade etti.
Uraloğlu, İstanbul’un tarihi mirasını koruyarak çağdaş ve yaşanabilir bir şehir inşa etme hedefinde olduklarını vurguladı. “İstanbul’un yollarında ulaşım çilesi bitene kadar durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.