Ankara, son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanında 728 milyar 40 milyon lira yatırım aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte gerçekleştirilen projeleri ve hedefleri açıkladı. Ankara'nın ulaşım altyapısında önemli gelişmeler yaşandı. Yeni raylı sistem hatları, otoyollar ve havalimanı projeleri ile başkent, ulaşımda önemli bir merkez haline geldi.
Uraloğlu, Ankara'nın kent içi raylı sistem hattını 80,5 kilometre uzatarak 103,6 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'nda projede revizyon başlattıklarını ve önümüzdeki yıl yapım çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Ankara'nın ulaşım ve iletişim altyapısında tarihi bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. 2002 yılında 466 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun, 23 yılda bin 206 kilometreye ulaştığını belirtti. Bu süreçte, 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol ve 7 bin 721 kilometre asfalt çalışması gerçekleştirildi.
Uraloğlu, “Standartları yüksek, daha güvenli ve konforlu yolları vatandaşın hizmetine sunduk.” diyerek, yapılan yatırımların önemine dikkat çekti. Ayrıca, Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan kesintisiz otoyol ağı oluşturduklarını da sözlerine ekledi.
Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nda yapım çalışmalarının başladığını belirten Uraloğlu, toplam 120 kilometre uzunluğundaki projenin, Ankara-Kırıkkale arasındaki devlet yolundaki trafiği azaltacağını ifade etti. Bu proje ile karayolu taşımacılığının daha hızlı ve konforlu hale geleceği öngörülüyor.
Uraloğlu, Orta Anadolu Otoyolu'nun 276 kilometre uzunluğunda olacağını ve toplam 6 şeritli olacağını açıkladı. Bu otoyol ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun Ankara-Niğde Otoyolu’na daha hızlı bağlantı tesis edeceği belirtildi.
Demiryolu altyapısında da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Bakan Uraloğlu, Ankara'nın tüm demiryolu altyapısının yenilendiğini ifade etti. Hızlı tren hatları ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya ulaşım imkanı sağlandığını vurguladı.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin, bölgedeki iç turizmi artıracağı ve 7 milyon kişiye doğrudan hizmet edeceği belirtildi. Bu proje ile seyahat süresinin 14 saatten 3,5 saate düşeceği ifade edildi.
Ankara Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkarılacağı belirtildi. Uraloğlu, 2022 Aralık ayında başlatılan kapasite artırımı çalışmaları kapsamında, 3. pist ve yeni hizmet binalarında son çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Uraloğlu, “Havalimanımız, 2024 yılında 12 milyon 913 bin 753 kişiye hizmet verecek.” diyerek, gelecekteki hedefleri açıkladı. Ayrıca, terminal binasının genişletileceği de belirtildi.