Küresel piyasalarda ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın uygulayacağını ifade ettiği ticari tarifelerin, ekonomi üzerindeki olası etkilerine ilişkin soru işaretlerinin risk algısını artırmasıyla karışık bir seyir öne çıkıyor. Trump, Kanada ve Meksika'ya yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi düşündüğünü açıkladı. Ayrıca, Çin'e de yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması için 1 Şubat tarihini işaret etti.
Dün ticari tarife söylemlerine yönelik açıklamalarda bulunan Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, korumacılıkla hiçbir yere varılamayacağını belirtti. Ding, 'Bir ticaret savaşında kazanan olmaz.' diyerek, ülkeler arası ticaretin önemine dikkat çekti.
Analistler, ABD yönetiminin uygulayacağını söylediği ticari tarifelerin ülkedeki ihracat rakamları başta olmak üzere ticari dengeleri etkileyebileceğini belirtti. Bu durum, dolayısıyla imalat sanayisi aktivitesinde de sorunları tetikleyebilir. Ticaret savaşlarının, küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
Özellikle, ticaretin dengelenmesi için yüksek kaliteli ürün ve hizmetler ithal etmeye istekli olduklarını ifade eden Ding, ülkeler arası işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Bu tür açıklamalar, piyasalarda belirsizliği artıran faktörler arasında yer alıyor.
Güney Kore ve Japonya'da teknoloji hisseleri öncülüğündeki alıcılı seyir, bu ülkelerdeki risk iştahını destekledi. Söz konusu gelişmelerle, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6 yükselişle 39,633 puandan kapandı. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 1,2 artışla 2,547 puandan işlem gördü.
Şu sıralarda Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 değer kaybıyla 19,764 puandan, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 düşüşle 3,210 puandan işlem görürken, Hindistan'da Sensex endeksi ise yüzde 0,3 artışla 76,014 puanda bulunuyor. Bu dalgalanmalar, küresel piyasalardaki belirsizliklerin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.