SOA Toplu Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun işletmeler üzerindeki etkilerini ve menü taleplerindeki artışı vurguladı. 2024 yılı hedefleri doğrultusunda 81 ilde hizmet vermek isteyen Kocabaş, sektördeki zorluklara dikkat çekti.
Gıda enflasyonu, son dönemde işletmelerin en çok zorlandığı unsurlardan biri oldu. Kocabaş, işletmelerin menülerde kısıntıya gitmek yerine daha hacimli menüler talep ettiğini belirtti. Bu durum, çalışanların sosyal yan haklarını koruma eğilimini artırdı. İşletmeler, alım gücü düşen çalışanlarına daha iyi yemek hizmeti sunma çabasında.
Kocabaş, pandemi döneminden bu yana fiyatların hızla arttığını ifade etti. Daha önce altı aylık ve yıllık yapılan anlaşmaların, artık 10 güne kadar düştüğünü belirtti. İşletmelerdeki öğün maliyetleri 150-285 TL arasında değişiyor. Bu fiyat aralığında, AVM'lerde birden fazla çeşit ürünlü öğün almak mümkün değil.
Yemek kartı sağlamanın yerine işyerinde yemek vermenin daha avantajlı olduğunu dile getiren Kocabaş, komisyonların menü fiyatlarını etkilediğini vurguladı. İşletmeler, yemek kartları nedeniyle oluşan komisyonları dikkate alarak fiyatlarını belirliyor. Bu nedenle, işyerinde sağlanan yemek, komisyonlardan dolayı daha ucuz oluyor.
Her gün 60 bin çalışana yemek hizmeti sunduklarını belirten Kocabaş, yemek servisi talebinin işletmelere göre değiştiğini ifade etti. Ağırlıklı olarak İSO 500’deki şirketlerle çalıştıklarını ve mutfağı olmayan yerlere girmediklerini söyledi. Yemeklerin taze sunulması gerektiğini vurguladı.
Kocabaş, dışarıdan yemek pişirip fabrikaya getirmek yerine, yemeklerin işletmenin mutfağında hazırlandığını belirtti. Bu yaklaşım, enflasyonist dönemde menüleri hafifletmek yerine artırmayı tercih eden firmalar için önemli bir strateji oldu.
2024 yılında ciroda 1,5 milyar TL’yi aşmayı hedeflediklerini belirten Kocabaş, Türkiye genelinde 5 bin 192 kayıtlı firmanın faaliyet gösterdiğini ifade etti. Kayıt dışı firmalarla birlikte yıllık yaklaşık 4,5 milyar dolarlık bir iş hacmi bulunuyor.
Kocabaş, kalifiye personel bulma konusunda zorluk yaşadıklarını ve yeni neslin uzun soluklu işlere sıcak bakmadığını dile getirdi. Aşçı kadrosunun yüzde 80'inin bu sektörde çalıştığını belirten Kocabaş, brüt ücretlerin 55 ile 80 bin TL arasında değiştiğini ifade etti.
Kocabaş, yurt dışı planlarının olmadığını ancak yurt sathında 81 ilde hizmet verme hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Daha önce lokanta işletmeciliği yaptıklarını ancak bu işin öznel bir uğraş olduğunu ifade etti.
Lokanta işinin sabah 8’den akşam 12’ye kadar mesai gerektirdiğini belirten Kocabaş, bu nedenle ana işlerine odaklanmayı tercih ettiklerini söyledi. İşletmelerin yemek hizmetleri konusunda daha fazla dikkat göstermesi gerektiğini vurguladı.